Izvirni recept iz italijanske dežele Ligurije
Pašta z genovskim pestom je hitra, dišeča in okusna prva jed, izvrstna klasika ligurske kuhinje, ki jo ljubijo po vsem svetu, postrežemo jo posuto s ščepcem sardinijskega ovčjega sira pecorina, pinjolami in nekaj lističi sveže bazilike! Kremasta in sočna, vedno je vsem všeč.
Sestavine za 4/5 oseb
- 500 g svežih testenin
- 200 g Pesto alla Genovese Rawpasta
- ekstra deviško oljčno olje Rawpasta
- 2/3 majhni krompirji
- 100/150 g stročjega fižola
- sveža bazilika
- pinjole
- Pecorino Sardo Rawpasta
Priporočene oblike testenin:
- Spaghettoni
- Spaghetti alla chitarra
- Reginette
- Pappardelle
- Caserecci
- Maccheroni
- Fusilli
- Trottole
- Radiatori
Poskusite tudi testenine iz 100 odstotnega zdroba ali polnozrnate moke.
Priprava:
Po prvotnem receptu dodamo krompir in stročji fižol, da je jed bolj nasitna, zelo priljubljena pa je tudi lahkotnejša različica brez teh sestavin. Če jih želite uporabiti, očiščen in olupljen krompir narežite na zelo majhne kocke, fižol pa na 2 cm velike koščke, jih zavrite v slani vodi in odstavite. Pesto damo v ponev in ga na nizkem ognju segrevamo in dodajamo malo vode od kuhanja testenin, dokler ne dobimo mehke in kremaste polivke. Ko so testenine kuhane al dente, jih odcedimo in v ponvi zmešamo s pestom. Če želite, dodajte kuhan krompir in stročji fižol.
Postrezite na krožnikih z obilo naribanega ovčjega sira, nekaj svežih listov bazilike in prgiščem pinjol.
Vaša domača pašta z omako pesto genovese je pripravljena.
Dober tek!
Hitro nakupovanje