Uporaka piškotkov

Spletna stran rawpasta.si uporablja piškotke.

S piškotki vas osebno ne identificiramo. Uporabljamo jih samo za boljše delovanje spletišča.

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da spletno mesto www.rawpasta.si nastavi piškotke na vaši napravi.

Kaj so piškotki?

Piškotki so manjše besedilne datoteke, običajno iz črk in številk, katere obiskano spletno mesto shrani v napravo (računalnik, mobilnik, tablica itd.) z namenom prepoznavanja teh naprav. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika – glejte spodaj: nadzor nad piškotki.

Zakaj naša spletna stran potrebuje piškotke?

Glavni namen piškotka je, da (našemu) spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku (naše) spletne strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe. Interakcija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je uporabniku ob ponovnem obisku prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

Zakaj naša spletna stran uporablja piškotke?

Piškotki so pomembno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogi za uporabo piškotkov izhajajo iz njihovih lastnosti, ena izmed njih je shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani), piškotki pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. S pomočjo piškotkov lahko upravljavec spletne strani oceni učinkovitost zasnove svoje spletne strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo tretji uporabnikom na njegovi spletni strani.

Nadzor nad piškotki ali kako lahko o(ne)mogočite piškotke?

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Podrobnejša navodila so predstavljena v nadaljevanju.

Google Chrome

 1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
 2. Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«.
 3. Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

 

Microsoft Internet Explorer 6.0, 7.0, 8.0, 9.0

 1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«.
 2. Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku.
 3. Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov.

 

Mozilla Firefox

 1. Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«. >
 2. Nato izberite ikono »Zasebnost«. >
 3. Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

 

Safari

 1. Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
 2. Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«.
 3. Kliknite »Shrani«.

 

Kako upravljati piškotke na računalniku Mac

Če želite omogočiti piškotke naše spletne strani, sledite spodnjim korakom.

Microsoft Internet Explorer 5.0 on OSX

 1. Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
 2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«.
 3. Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

 

Safari on OSX

 1. Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
 2. Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«.
 3. Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

 

Mozilla and Netscape on OSX

 1. Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
 2. Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«.
 3. Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

 

Opera

 1. Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
 2. Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.
 3. Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.
Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih uporabniku pošlje obiskano spletno mesto. Shranjeni so na trdem disku računalnika, kar spletnemu mestu omogoča prepoznavanje uporabnikov in shranjevanje določenih podatkov o njih, z namenom omogočanja ali izboljšanja ponujene storitve.
 
Obstajajo različne vrste piškotkov. Nekateri so potrebni za navigacijo po spletnem mestu, drugi pa imajo različne namene, kot je zagotavljanje notranje varnosti, upravljanje sistema, izvajanje statističnih analiz, razumevanje, kateri deli spletnega mesta so najbolj zanimivi za uporabnike, ali ponujanje prilagojenega obiska Spletno mesto.
 
Zgoraj navedeno se nanaša tako na uporabnikov računalnik kot na katero koli drugo napravo, ki jo uporabnik lahko uporabi za povezavo s spletnim mestom.
 
Tehnični piškotki
 
Razdelimo jih lahko na navigacijske ali sejne piškotke, ki zagotavljajo normalno navigacijo in uporabo spletnega mesta, analitične piškotke, ki so izenačeni s tehničnimi piškotki, ko jih neposredno uporablja upravitelj spletnega mesta za zbiranje informacij v zbirni obliki o številu uporabnikov in o tem, kako obiščejo samo spletno stran, funkcionalne piškotke, ki uporabniku omogočajo navigacijo glede na vrsto izbranih kriterijev z namenom izboljšanja storitve, ki jo ponuja.
 
Onemogočanje piškotkov bi lahko omejilo zmožnost uporabe spletnega mesta in vam preprečilo, da bi v celoti izkoristili funkcije in storitve na spletnem mestu. Za odločitev, katere sprejeti in katere zavrniti, je spodaj prikazan opis piškotkov, ki se uporabljajo na spletnem mestu.
 
Vrste uporabljenih piškotkov
 
Sejni piškotki:
Tako imenovani ‘sejni piškotki’ so shranjeni začasno in se izbrišejo, ko uporabnik zapre brskalnik. Če se uporabnik registrira na spletnem mestu, lahko uporablja piškotke, ki zbirajo osebne podatke za identifikacijo uporabnika ob nadaljnjih obiskih in za lažji dostop – prijavo na spletno mesto (npr. tako, da obdrži uporabnikovo uporabniško ime in geslo) in navigacijo po njem. Poleg tega Upravitelj uporablja piškotke za namene sistemske administracije. Spletno mesto lahko vsebuje povezave do drugih spletnih mest. Upravitelj nima dostopa ali nadzora nad piškotki, spletnimi sporočili in drugimi tehnologijami za sledenje, ki se uporabljajo na spletnih mestih tretjih oseb, do katerih lahko uporabnik dostopa s spletnega mesta, nad razpoložljivostjo, nad katero koli vsebino in gradivom, ki je objavljeno ali pridobljeno prek takšnih spletnih mest, in nad povezanimi metode obdelave osebnih podatkov; v zvezi s tem Upravitelj izrecno zavrača kakršno koli povezano odgovornost. Uporabnik mora preveriti pravilnik o zasebnosti spletnih mest tretjih oseb, do katerih dostopa s spletnega mesta, da ugotovi pogoje, ki veljajo za obdelavo osebnih podatkov, saj se pravilnik o zasebnosti upravljavca uporablja samo za spletno mesto, kot je opredeljeno zgoraj.
 
Trajni piškotki:
 
Trajni piškotki so shranjeni v uporabnikovi napravi med sejami brskalnika, kar omogoča, da si zapomnijo uporabnikove nastavitve ali dejanja na spletnem mestu. Uporabljajo se lahko za različne namene, na primer za zapomnitev preferenc in izbir pri uporabi spletnega mesta.
 
Bistveni piškotki:
 
Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta.Brez uporabe teh piškotkov nekateri deli spletnega mesta ne bi delovali. Vključujejo na primer piškotke, ki omogočajo dostop do zaščitenih področij spletnega mesta. Ti piškotki ne zbirajo informacij za namene trženja in jih ni mogoče deaktivirati.
 
Funkcionalni piškotki:
 
Ti piškotki se uporabljajo za prepoznavanje uporabnika, ki se vrne na spletno mesto. Omogočajo vam prilagajanje vsebine in zapomnitev vaših preferenc (na primer izbranega jezika ali regije). Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so anonimne.
 
Deljenje piškotkov na družbenih omrežjih:
 
Ti piškotki olajšajo deljenje vsebine spletnega mesta prek družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Google Analytics. Za ogled ustrezne politike zasebnosti in piškotkov lahko obiščete spletne strani družbenih omrežij. V primeru Facebooka in Twitterja lahko uporabnik obišče https://www.facebook.com/help/cookies, https://twitter.com/privacy in http://www.google.com/policies/technologies/ oglasi/.
 
Kako spremeniti nastavitve piškotkov
Večina brskalnikov samodejno sprejme piškotke, vendar lahko uporabnik običajno spremeni nastavitve in onemogoči to funkcijo. Možno je blokirati vse vrste piškotkov ali sprejeti prejemanje samo nekaterih in onemogočiti druge. Razdelek »Možnosti« ali »Nastavitve« v meniju brskalnika vam omogoča, da se izognete prejemanju piškotkov in drugih tehnologij za sledenje uporabnikom ter kako prejeti obvestilo brskalnika o aktiviranju teh tehnologij. Druga možnost je, da si ogledate razdelek »Pomoč« v orodni vrstici, ki je prisotna v večini brskalnikov.
Upoštevajte, da lahko onemogočanje navigacije ali funkcionalnih piškotkov povzroči nepravilno delovanje spletnega mesta in/ali omeji ponujeno storitev.