fbpx

Pašta fižol je zgodovinska jed tradicionalne italijanske kuhinje in še več. Obstaja veliko različic te fantastične domače hrane, sestavine so preproste, izvirajo iz siromašne kmečke kuhinje, kar je na voljo v sezoni in na območju, od svinjske kože do školjk. To je recept iz italijanske dežele Lombardije.

Sestavine za 6 oseb

  • 500 g svežih testenin
  • 400 g suhega fižola

ali

  • 400 gramov oluščenega svežega fižola ali iz konzerve
  • 1 velika čebula
  • 1 velik korenček
  • 2 stebli zelene
  • 150/200 g svinjske kože, oprane in razrezane na koščke
  • 1 strok česna
  • 1 ali 2 lovorjeva lista
  • sol in poper 
  • ekstra deviško oljčno olje Rawpasta

Priporočene oblike testenin:

Poskusite tudi testenine iz 100 odstotnega zdroba ali polnozrnate moke.

Priprava:

Če uporabljate posušen fižol, ga stresite v skledo, pokrijte s toplo vodo in pustite, da se vsaj 12 ur mehča. Na majhnem ognju ga skuhamo v vodi s ščepcem soli.

Če uporabljate svež fižol, bo skuhan v približno pol ure od začetka vrenja.

V ponvi na malo olja podušimo sesekljano čebulo, korenček in zeleno, da se zmehčajo, dodamo česen in kožo, po okusu začinimo s soljo in poprom.

Dodamo odcejen fižol (shranimo vodo, ki jo bomo uporabili kasneje) in znova kuhamo, dokler se vse sestavine dobro ne premešajo med seboj. Približno polovico fižola vzamemo ven, dodamo malo vode, v kateri se je kuhal fižol, in ga zmešamo z ročnim mešalnikom. Pire združimo z ostalimi sestavinami v loncu in dodamo lovorjev list. Zavremo, po potrebi dodamo sveže testenine in vodo, v kateri se je kuhal fižol, občasno premešamo, dokler kuhanje ni končano. Postrežemo z dodatkom popra in ekstra deviškega oljčnega olja.

Vaša domača pašta s fižolom je pripravljena za postrežbo!

Dober tek!

Dobra recept za domačo pašto s fižolom Rawpasta Ljubljana

Pasta e Fagioli Rawpasta