Sbrisolona – Italijanska mandljeva krhka torta
Tradicionalna torta iz severovzhodne Italije se je rodila v Mantovi okoli leta 1600 kot priljubljena torta. Njene preproste sestavine – lešniki, mandlji, koruzna moka in maslo ali mast – jo naredijo drobljivo in okusno, zgneteno na kmečki način. Ime izhaja iz mantovskega narečja »brisa«: drobtina.
Legenda pravi, da se je vanjo zaljubila princesa Eleonora di Gonzaga, obljubljena žena Ferdinanda II. Habsburškega, in od tistega trenutka torta ni več bila preprosta priljubljena sladica, ampak je postala zgled prefinjenega slaščičarstva.
Sestavine: MANDLJI (21,2%), MASLO, PŠENIČNA MEHKA MOKA TIP 0, koruzna moka, sladkor, belo vino, sol, naravne arome.
Alergeni v sledovih: soja, gorčica, volčji bob, drugi oreščki, jajca.
Lahko vsebuje manjše delce mandljevih lupin.
Prehranska tabela za 100g izdelka:
Energijska vrednost | 2211kj 529kcal |
---|---|
Maščobe | 29g |
Od tega nasičene maščobe | 14g |
Ogljikovi hidrati | 55g |
Od tega sladkorji | 20g |
Beljakovine | 14g |
Sol | 0,03g |