Izvirni recept iz italijanske dežele Abruci.

Da si testenine z omako amatriciana zaslužijo tako ime, je treba spoštovati temeljno pravilo: uporabiti je treba guanciale (svinjske ličnice). Obstajajo različice s čebulo ali brez, s česnom ali brez, s poprom namesto čilija, o guanciale pa se nikoli ne razpravlja. V izvirnem receptu so uporabljeni debeli špageti, lahko pa ga preizkusite s kratkimi testeninami, kot so makaroni, svedri, vrtavke ali radiatorji.

Sestavine za 4/5 oseb

Priporočene oblike testenin:

Poskusite tudi testenine iz 100 odstotnega zdroba ali polnozrnate moke.

Priprava

V hladno ponev damo malo olja, pekoči feferon, česen in na rezine narezan guanciale (svinjske ličnice). Pražimo na majhnem ognju, dokler maščoba guanciale ne postane prozorna, prilijemo belo vino in pustimo, da izpari. Rezine guanciale odstranimo iz ponve in jih shranimo posebej. Dodamo paradižnikovo omako, premešamo in pokuhamo nekaj minut. Medtem skuhamo testenine al dente v veliko slane vode. Ko jih odcedimo, jih stresemo v ponev in jih skupaj z omako in zajemalko vode za kuhanje na hitro popražimo. Ko se testenine in omaka prežamejo, jih odstavimo in dodamo guanciale in nariban pecorino (ovčji sir), znova jih na hitro popražimo v ponvi. Vaša domača pašta z omako amatriciana je pripravljena za postrežbo, če želite, dodajte še nariban pecorino.

Dober tek!

Dobra Recept za domače testenine z omako amatriciana Rawpasta Ljubljana

Spaghettoni all’Amatriciana Rawpasta